Saturday, 11 November 2017

GUAN ENG TIDAK PERLU BANTUAN ORANG LUAR?

SUKARELAWAN DAP HILANG BILA TIADA 'DEDAK'?

Kejadian banjir yang melanda Pulau Pinang mengundang rasa bertanggungjawab banyak pihak untuk membantu mangsa. Sejurus mengetahui kerosakan serta keperluan mangsa amat kritikal, pelbagai pihak tampil menghulurkan bantuan tanpa memandang sempadan ideologi politik.

Sikap ini bagaikan tradisi rakyat Malaysia apabila rakyat di timpa musibah dan kesusahan. Kerajaan Pulau Pinang di bawah Lim Guan Eng telah merayu kepada Kerajaan Pusat bagi bantuan pada jam 3.30 pagi sekaligus menunjukkan walau DAP pernah mendabik dada menyatakan mereka tidak perlu bantuan pusat dalam kejadian banjir kali ini tembok ego Guan Eng runtuh sama sekali.

Dengan pelbagai bantuan yang disalurkan dan derma yang dikutip oleh DAP (tidak terus ke akaun kerajaan negeri), mereka sepatutnya boleh menjalankan kerja kerja pembersihan secara total dengan memggerakkan sukarelawan DAP sendiri. Agak menghairankan kemana sukarelawan DAP yang selama ini mewarnai kempen serta demonstrasi jalanan mereka apabila Pulau Pinang di landa musibah. Adakah mereka hanya 'Pelakon' untuk demonstrasi atau mereka di bayar untuk memeriahkan demonstrasi anjuran DAP dan untuk 'Membantu' P.Pinang mereka perlukan 'DEDAK'?

Adakah Guan Eng sudah menyediakan pasukan pembersihan berbayar bagi membersihkan P.Pinang dari reja reja kesan banjir? Dalam beberapa rakaman foto, jelas pihak MPSP dikerahkan bagi membersihkan sampah sarap banjir. Mana kontraktor yang diberikan kontrak? Mana sukarelawan DAP? Adakah mereka sedang bersenang lenang lepak di kedai kopi 5 bintang sambil memerhatikan sahaja segala sampah di kutip oleh PBT?

Lain kali diharapkan Guan Eng jangan takbur dan bersikap besar kepala hanya kerana memerintah sebuah negeri bila akhirnya mengharapkan bantuan Pusat dan sukarelawan luar. Mana derma yang dikutip DAP? Kerah PBT dan kontraktor di lantik peluk tubuh?

No comments:

Post a Comment