Tuesday, 15 May 2018

SURAT TERBUKA KEPADA KJ

Yusman Zahari Zakaria
730726-12-****
Umno Cawangan Sg Koyan 2
Bahagian Cameron Highlands
No Ahli - 03544769

Kehadapan Khairy Jamaluddin
Ketua Pemuda Umno Malaysia
Ahli Parlimen Rembau

Assalamualaikum saudara

Pilihanraya Ke-14 telah berlalu pada 9 Mei 2018 dan rakyat telah memilih untuk bertukar arah dengan memberi keyakinan kepada Pakatan Harapan. Dengan kejatuhan Barisan Nasional pada PRU14 maka episod hitam Umno bermula.

Walau kiraan kerusi yang dimenangi Umno agak besar dalam BN namun ia tidak mampu mengekalkan BN di pusat sekaligus melihat kerajaan bertukar tampuk kepimpinan.

Perkara pertama yang menyentuh hati saya selaku Ahli Umno ialah apabila Pemuda Umno mendesak Presiden Umno meletakkan jawatan sehari selepas kekalahan BN. Dengan lantang Pemuda menamakan saudara KJ sebagai calon paling layak menjadi Presiden Umno kerana populariti saudara yang dikatakan disukai Anak Muda.

KJ,
Saya melihat tuntutan saudara ketika itu tidak ubah seperti Episod Rompin dalam Pilihanraya Kecil Rompin satu ketika dahulu. Mahu Presiden Umno meletakkan jawatan tanpa bukti sahih kes 1MDB dan termakan dengan dongeng sebelah pihak maka Pemuda (ketika itu) dikatakan menggerakkan satu gerakan mahu Dato Sri Najib turun. Semalam, Tun Mahathir selaku Perdana Menteri menolak Suruhanjaya DiRaja bagi menyiasat kes 1MDB kerana tiada bukti kukuh yang boleh dijadikan asas penubuhan RCI.

KJ,
Hari ini tular pula gesaan mahu buka keahlian Umno kepada bukan Melayu. Ingat sejarah mengapa Dato Onn selaku pengasas Umno keluar dari Umno? Beliau mahukan perkara sama namun di tolak Orang Melayu dan dengan semangat Melayu, Tunku Abdul Rahman berjaya bangkit sekaligus membawa kemerdekaan kepada Tanah Melayu (ketika itu) namun jasa Dato Onn tidak pernah dilupakan dan kekal dalam sejarah Umno. Tular pula kekesalan saudara tidak memberitahu perkara sebenar kepada Dato Sri Najib di media sosial.

KJ, saya masih ingat saat kami (ahli Umno marhein) yang mahu kemukakan satu plan kepada KBS mengenai cara memenangi hati pengundi muda dan persediaan membawa Anak Muda menjadi penyokong setia Umno dan BN dalam PRU namun di tolak mentah mentah dengan jelingan tajam oleh pegawai khas saudara. Kami mengerti kami tiada kelulusan PhD, Mbbs, Masters namun kami ada kewajaran dan pemikiran akar umbi tanpa kepentingan dan yang penting kami sayangkan UMNO tanpa perlu imbuhan. Tidak mengapa saudara KJ, itu semua pengajaran buat semua.

KJ,
Meletakkan tanggungjawab atas bahu seorang bukan perkara mudah dan sebagai Ketua Pemuda Umno, saudara juga perlu mengambil langkah sama - meletakkan jawatan dan kembali sebagai marhein dalam Umno jika masih sayangkan Umno. Tidak salah berundur setapak untuk maju 10 atau 100 tapak kehadapan, bukan mendesak Presiden berundur sendirian. 'KITA' semua bertanggungjawab atas kekalahan ini dan sewajarnya saudara selaku pemegang heraki tertinggi dalam Pemuda Umno dan BN mengambil langkah bersama bertanggungjawab. Ini tidak..saudara hanya desak Presiden manakala saudara kekal di kerusi empuk saudara? Mana erti Pemuda Umno yang sewajarnya menjadi BENTENG tetapi kini berubah menjadi JENTOLAK?

KJ, selaku ahli Umno yang sah saya Yusman Zahari Zakaria mendesak saudara meletakkan jawatan dan serahkan kepada Majlis Tertinggi melantik pemangku Ketua Pemuda Umno sehingga Persidangan Agung Umno dijalankan kelak. Jadilah ahli Umno marhein dan dengar apa sebenarnya kehendak rakyat bagi persediaan PRU15. Saya percaya saudara akan lebih dihormati kawan dan lawan jika saudara BERJIWA BESAR berundur dari jawatan sekarang.

KJ,
Tiada niat saya perkecilkan kemampuan saudara dalam politik malah saudara ada aura tetapi saudara hanya mampu mencipta pengikut 'Lampu Raya' (kelip kelip) dan bukannya pemimpin masa depan. Itu pandangan peribadi saya.

Sebelum mengakhiri surat terbuka ini saya sekali lagi meminta saudara KJ memikirkan kedudukan saudara sebagai Ketua Pemuda Umno dan jika benar saudara BERJIWA BESAR meletakkan jawatan bukan pengakhiran politik saudara.

Sekian.
Ikhlas dari 'Orang Umno'

Yzz