Thursday, 25 February 2016

Lim Kit Siang Perdana Menteri Malaysia Ke 7?Pengerusi Jawatankuasa Kira Kira Negara (PAC), Datu Hasan Arifin telah menangguhkan pembentangan laporan mengenai isu 1MDB atas sebab kebanyakan ahli PAC berada di luar negara dan ada yang sedang menunaikan umrah.

Tuduhan Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang bahawa ahli Parlimen BN sengaja 'melarikan diri' dari pembentangan amat tidak wajar. Sikap biadap Kit Siang terhadap wakil BN dalam PAC terserlah apabila beliau mahu mempersoalkan perkara berkaitan agama terhadap ahli Parlimen yang sedang menunaikan Umrah.

Siapa Lim Kit Siang hingga semua pergerakan ahli PAC kena merujuk dan melapor diri kepada beliau sebelum membuat satu satu perjalanan? Adakah Kit Siang tahu siapa antara ahli PAC yang pergi menunaikan Umrah di Mekah? Datuk Hasan telah menyatakan ada antara ahli PAC sedang menunaikan Umrah dan Kit Siang tidak berhak mempertikaikan apa yang dilakukan ahli PAC yang beragama Islam.

Tony Pua dari DAP yang sering melakukan sidang media mengkritik PAC tidak mengulas mengenai penangguhan malah Tang Seng Giaw turut tidak mempersoalkan tindakan Hasan. Malah wakil PKR di dalam PAC juga tidak membantah penangguhan jadi apa perlu Kit Siang yang tiada kena mengena dengan PAC mengulas bak 'lebih sudu dari kuah'?

Sikap Kit Siang yang sengaja menghasut rakyat membenci kerajaan bukanlah baru, DAP Pulau Pinang telah lama melakukan penindasan terhadap orang Islam di negeri yang mereka perintah sejak 2008. Lihat sahaja agenda halus DAP menghalau orang Melayu dari terus berada di pulau, mereka telah di halau dengan merampas tanah atas nama pembangunan.

Cara Lim Kit Siang mengkritik PAC hanya dalih beliau untuk mengalihkan perhatian rakyat dari skandal DAP di Pulau Pinang. DAP yang terpalit dengan pelbagai kontroversi berkaitan pentadbiran dan pembaziran wang rakyat perlu segera mencari jalan untuk menutup perhatian keatas parti mereka. Perseteruan DAP dan PKR akibat pemecatan dua wakil PKR oleh Ketua Menteri, Lim Guan Eng juga menjadi topik hangat di kalangan rakyat dan ini menjejaskan reputasi DAP selaku parti dominan dalam Pakatan Harapan. Dengan menyerang PAC, Kit Siang berharap isu ini akan selesai tanpa merosakkan kredibiliti Guan Eng.

Ketua pembangkang juga berharap dengan serangan beliau terhadap PAC dan Barisan Nasional maka rakyat akan melupakan kemarahan netizen kepada DAP yang membenarkan perjumpaan Freemason berlangsung di Pulau Pinang. Malah rakyat turut mempersoalkan 'derma' RM40,000 dari DAP kepada pertubuhan yang mempunyai kaitan dengan agenda Yahudi.

"duit siapa yang DAP derma? adakah itu dari poket DAP atau wang rakyat?"

"depa benarkan Freemason mai penang buat apa? tu bukan ka agenda Yahudi duk nak rampas Masjidil Aqsa kat Palestin?" -antara komen netizen di laman sosial facebook berkaitan perjumpaan Freemason di P.Pinang.

Kit Siang perlu meyelesaikan dahulu isu berkaitan DAP yang menjadi buah mulut rakyat serta dakwaan Razali mengenai dana RM1.2 billion serta pembabitan perisikan Israel dalam melatih ahli DAP sebelum mempertikaikan isu 1MDB. Banyak lagi isu DAP yang perlu Lim Kit Siang fikirkan sebelum menuding jari kepada kerajaan termasuk parti mewah menyambut ulang tahun kelahirannya yang menimbulkan tanda tanya rakyat kerana kemewahan yang ditonjolkan 'dinasti Lim' ketika majlis tersebut.

Adakah wang untuk penganjuran parti tersebut datang dari dana yang di dakwa Razali atau dari sumbangan ikhlas penderma Gerbang Selangor? Persoalan ini yang perlu Kit Siang jawap bukannya menyoal intergriti PAC dan Parlimen.