Friday, 12 August 2016

BERSATU Bakal Jadi Kuasa Autonomi Pakatan Harapan - Siapa Akan Hilang Kuku?
WUJUD UNTUK MERAMPAS KUASA UTAMA PAKATAN HARAPAN-BERSATU HANYA MAHU KUASA AUTONOMI KE ATAS PEMBANGKANG?

Selepas gagal menumbangkan Presiden Umno Dato Sri Hj Mohd Najib Tun Abdul Razak dengan pelbagai dakwaan serta tuduhan, sekumpulan bekas ahli Umno bertindak menubuhkan parti baru untuk menyaingi kekuatan Umno dan Barisan Nasional. Mantan Menteri Pelajaran, Muhyiddin Yassin yang mengetuai kumpulan tersebut berjaya menarik minat bekas Menteri Besar Kedah Dato Mukhriz Mahathir serta beberapa individu lain untuk enyertai 'misi' menjatuhkan Najib.


Walau mulanya menafikan mahu menumbangkan Barisan Nasional, akhirnya mereka mengakui matlamat sebenar kewujudan tentangan terhadap kepimpinan Najib. BERSATU yang secara jelas mem'plagiat' seluruh struktur serta gerak kerja Umno 100%, pengakuan Mukhriz mengenai kesediaan parti itu menggantikan Umno sebagai alternatif kepada pengundi sebenarnya telah di hidu lebih awal sebelum tertubuhnya Parti Pribumi Bersatu. Dalam satu temubual beliau dalam akhbar, Mukhriz turut mengakui perjuangan mereka hanya berlandaskan kejatuhan BN serta kerajaan yang di pilih rakyat pada PRU13, walau cuba memancing perhatian pengundi dengan menjanjikan perlindungan kepada perkara yang termaktub dalam Perlembagaan Negara.

Bagi pemerhati politik, Mahathir yang dilantik sebagai penasihat BERSATU pula telah berjaya mencapai apa yang dikehendakinya selama ini selepas tidak lagi berkuasa. Mungkin semasa beliau masih lagi ahli Umno, kemahuannya untuk diberikan jawatan sebagai penasihat tidak dipedulikan malah telunjuknya turut tidak dituruti menjadi sebab mengapa penentangan beliau terhadap Najib. Mahathir yang masih mahu menjadi 'faktor penentu' hala tuju politik Malaysia tidak mendapat perhatian kerana beliau pernah menyatakan keengganannya bergiat atau mempengaruhi keputusan Perdana Menteri selepasnya.


Dengan berbekalkan isu 1MDB yang dilaporkan oleh Sarawak Report (SR) serta Wall Street Journal (WSJ), pembangkang bermain isu tersebut dan secara tidak langsung mempengaruhi pemikiran golongan 'anti Najib' yang berkeras mahu menjatuhkan tampuk kerajaan. Malah mereka turut berjaya mencapai matlamat memburukkan pemerintahan kerajaan apabila menerobos pemikiran ahli Umno sendiri berkaitan isu tersebut. Walau penerangan telus telah diberikan kepada rakyat, mereka terus melakukan propaganda politik selagi BN tidak tumbang.

Permainan minda ini sinonim dengan taktikal pembangkang yang sememangnya tidak menerima hakikat kekalahan mereka dalam PRU13 walau telah diperjelaskan kepada mereka. Inilah antara faktor golongan 'anti Najib' yang berusaha serta sanggup bekerjasama dengan pembangkang dalam satu deklarasi rakyat dan cubaan mengutip sejuta tandatangan untuk dijadikan petisyen kepada Yang DiPertuan Agong sebagai usul untuk memecat Najib. Kontroversi turutu mewarnai kempen deklarasi rakyat apabila digemparkan dengan pendedahan dari aktivis PKR mengenai penipuan tandatangan yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggunjawab. Satu surat akuan bersumpah telah dikeluarkan oleh seorang individu yang mendakwa telah di bayar dengan sejumlah wang untuk melengkapkan pencarian 'database' seterusnya mencapai matlamat sejuta tandatangan.

Penubuhan BERSATU yang dikatakan akan menjadi parti paling berkuasa dalam pembangkang pula sememangnya tidak disenangi oleh DAP. Bagi mereka BERSATU yang menggunakan akronim 'Pribumi' tidak melambangkan kerjasama denagn merka yang merupakan sebuah parti sosialis sekular sejak ditubuhkan pada tahun 60an. Malah kekuatan BERSATU memenangi PRU juga diragui kerana penubuhan mereka berasaskan kekecewaan dalam Umno. Krisis dalaman yang melanda Pakatan Harapan setelah kalah teruk dalam Pilihanraya Sarawak pula seakan 'badi' kepada parti yang bertanding dan ini dibuktikan pula dengan kemenangan besar BN dalam 2 PRK pada Jun lepas.
Kebimbangan DAP berasas kerana BERSATU yang masih mentah dalam arus politik nasional seperti mengulang semula sejarah Semangat46 yang ditubuhkan selepas krisis hebat yang melanda pentadbiran Mahathir ketika itu. Kini parti 'Mahathir' itu mengulang semula skrip lama yang bermula kerana penentangan beberapa individu yang tidak berpuas hati apabila kemahuan mereka tidak di penuhi.

Adakah parti Keadilan Rakyat (PKR) yang ditubuhkan seteru Mahathir akan hanya memandang kemaraan BERSATU dan merampas kepercayaan pengundi mereka pula? Perlu diingatkan Anwar Ibrahim telah mengutus sepucuk surat mengingatkan kepimpinan PKR agar tidak terpedaya dengan kelicikan Mahathir yang disifatkannya sebagai seorang 'oppurtunist' dalam mengambil kesempatan kekalutan politik. Malah Presiden PKR sendiri tidak tampil dalam program yang menampilkan Mahathir selama ini, mungkin sebagai tanda protes kerana berpendapat Mahathir telah melakukan 'kekejaman' terhadap karier politik Anwar satu masa dahulu.

Kini rakyat sudah boleh menilai perjuangan sebenar BERSATU dan kebersamaan mereka dengan pembangkang yang sering tidak memikirkan kestabilan negara dahulu. Bagi mereka yang paling penting ialah jatuhkan Najib serta BN adalah keutamaan dan bukannya kebajikan pengundi serta perkembangan ekonomi negara. Inilah mentaliti mereka yang memilih untuk bersama dengan individu kecewa dan mereka berpendapat dengan cara mempengaruhi minda rakyat, BN mudah ditewaskan bersama kerjasama pembangkang.

Mungkinkah pengundi akan meyebelahi mereka dalam PRU14 atau pengundi mahukan sebuah kerajaan yang stabil serta menjamin kesejahteraan negara seperti yang ditunjukkan BN selama hampir 60 tahun memerintah Malaysia? Perancangan negara mungkin akan tergugat jika berlaku perubahan kerajaan dan ini sesuatu yang sangat tidak diingini rakyat serta pengundi senyap yang selama ini menyokong kepimpinan BN.