Saturday, 19 March 2016

Izzah Tanggal Baju Sebelum Bertemu Netizen?
Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar sekali lagi memuat naik satu status di media sosial peribadinya dengan sedikit unsur 'lucah' apabila memulakan ayatnya dengan penceritaan membuka baju. Walau ayat itu nampak seperti tidak membawa maksud apa, Izzah memberikan fantasi kepada pembaca status itu gaya beliau apabila sampai di kediamannya.


Bercerita mengenai sekumpulan rakyat yang mengadu mengenai Pihak Berkuasa Tempatan yang tidak melayan aduan setempat. Izzah cuba menyeru pihak PBT agar menghargai penduduk yang datang mengadu perihal setempat dan tidak dinyatakan apa masalah yang membawa pertemuan spontan di hadapan kediamannya.

Izzah perlu melihat kelemahan PBT adalah kerana kelemahan kerajaan PKR yang mentadbir Selangor sejak 2008 yang mengabaikan perkhidmatan efisien kepada rakyat yang membayar saban tahun cukai perkhidmatan PBT tetapi tidak mendapat servis yang sepatutnya.

Kerajaan PKR Selangor yang di landa pelbagai skandal sejak Azmin mengambil alih pentadbiran adalah individu yang harus di pertanggungjawapkan dalam soal kelembapan khidmat PBT kepada rakyat Selangor.

Peruntukan yang tidak mencukupi oleh kerajaan PKR turut menyumbang kepada kelemahan PBT menguruskan setiap tempat pentadbiran dengan baik. Walau dalam Bajet Selangor, Azmin cuba menunjukkan peruntukan yang banyak disediakan kepada PBT namun ianya seperti tergantung apabila sesuatu PBT tidak dapat menyediakan khidmat yang baik untuk rakyat. Antara masalah utama yang menjadi igauan rakyat ialah pelupusan sampah pepejal yang seringkali mengalami kelewatan dan menyebabkan rakyat terpaksa berkongsi persekitaran kediaman dengan makhluk pembawa penyakit seperti lalat dan tikus.

Izzah perlu mendesak agar Azmin yang juga Naib Presiden PKR agar lebih memberi tumpuan kepada keperluan netizen daripada 'gila' melakukan projek yang tidak mendatangkan faedah kepada rakyat Selangor. bayangkan peruntukan yang besar terpaksa disalurkan kepada projek 'Mega' Selangor melibatkan jutaan ringgit wang rakyat yang sepatutnya dibelanjakan untuk keperluan rakyat tetapi Azmin mengutamakan projek Gerbang Selangor yang tidak mendatangkan faedah kepada ekonomi rakyat dan negeri.

Azmin juga mendahulukan wang rakyat untuk membayar kos keseluruhan projek berkenaan semenatar emantikan dana dari penderma yang didakwanya memberi ikrar untuk membiayai kos projek berkenaan namun hingga kini masih belum menampilkan diri.

Izzah juga sepatutnya mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malayisa (SPRM) menyiasat dakwaan aktivis PKR, Chegu Bard mengenai skandal balak Selangor dan projek kubah masjid Selangor yang didakwa Bard sebagai pembaziran wang rakyat.

Adakah Izzah berani mendesak perkara tersebut di dalam Parlimen sebagaimana pendedahan mengenai skandal yang melanda Ketua Menteri P.Pinang, Lim Guan Eng berkaitan pemilikan sebuah unit banglo di bawah harga pasaran.

Izzah yang pernah menggemparkan netizen apabila menerima kritikan dari beberapa komen mengenai pemakaian beliau semasa menaiki tren sepatutnya sedar setiap pergerakannya di perhatikan dan beliau sudah seperti tidak berminat dengan masalah rakyat apabila lebih menumpukan desakan terhadap kerajaan untuk membebaskan Anwar Ibrahim yang kini menjalani hukuman penjara kerana kesalahan meliwat.

Malah Izzah tidak berani mempertikaikan kelulusan PBT berkaitan 'billboard' gergasi yang jelas mengahsut rakyat menetang kerajaan. Izzah juga tidak berani mendesak SPRM menyiasat mengenai kelulusan papan tanda yang jelas melanggar peraturan Undang undang kecil PBT.

rujukan : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=141819339544160&set=a.111879015871526.1073741825.100011482836842&type=3&theater#