Wednesday, 1 June 2016

Pilihanraya Kecil Kuala Kangsar - PAN Guna Dana RM 1.2 Billion DAP?


PAN GUNA DUIT DAP BAGI MEMENANGI PRK KUALA KANGSAR - ADAKAH DANA TERSEBUT DARIPADA ISRAEL?

Parti Amanah Negara (PAN) di jangka akan mengumumkan nama calon mereka di P067 Kuala Kangsar pada 2 Jun 2016. Hampir pasti akan terjadi pertembungan 3 penjuru namun identiti calon dari PAN masih belum di ketahui. Heboh di kalangan pemerhati politik memperkatakan PAN akan mempertaruhkan seorang wakil Wanita bagi mewakili mereka dan menetang calon BN dan PAS.

Di sebalik pencalonan dari PAN yang boleh dikatakan baru dalam arena politik nasional, netizen mempersoalkan mengenai DANA yang mereka gunakan bagi menaja calon dan kerja kempen PRK Kuala Kangsar akan datang.

Seperti mana di ketahui umum, PAN mempunyai hubungan baik dengan Democatic Action PArty (DAP) selepas PAS keluar dari Pakatan Rakyat dan kemudiannya di kenali sebagai Pakatan Harapan. Presiden PAN sendiri sebelum keluar dari PAS telah berjaya mendapat kepercayaan DAP di Pulau Pinang hingga di beri kepercayaan untk menjadi salah seorang daripada ahli lembaga pengarah syarikat yang menguruskan air di Pulau Mutiara sebelum di minta melepaskan jawatan tersebut berkaitan krisi DAP-PAS.

Mat Sabu yang merupakan seorang berfikiran liberal cuba membawa pembaharuan dalam PAS namun hasrat itu di tentang oleh golongan ortodoks PAS malah salah seorang dari puak yang mempunyai aliran sama dengan Mat Sabu baru sahaja di pecat dari parti tersebut. PAS yang masih berpegang kepada pesanan Murshidul Am mereka mengenai perjuangan namun kebelakangan ini perjuangan PAS semakin memesong dari landasan asal.

Dalam pilihanraya kecil yang sengit sebegini sudah tentu PAN yang menampilkan calon memerlukan DANA yang agak besar namun sebagai parti baru mereka masih di kekang dari segi kewangan namun agak menghairankan PAN seperti tidak mengalami perkara tersebut langsung. Walau di PRK Sg Besar, PAN telah mula melancarkan tabung rayuan derma dari orang ramai bagi menampung perbelanjaan calon mereka yang bertanding.

Di Kuala Kangsar, PAN masih belum memulakan kempen rayuan derma namun di percayai mereka akan berbuat demikian sebaik nama calon diumumkan esok. Agak pelik apabila PAN berani bertanding tanpa persediaan DANA tanpa ada penaja yang memyalurkan dana kempen. 

Adakah mereka berkomplot dengan DAP yang sudi menyalurkan bantuan untuk memastikan calon PAN boleh dan mampu bertanding mewakili Pakatan Harapan? Seperti yang di ketahui umum, DAP hingga kini masih belum menjelaskan kepada rakyat berkaitan dakwaan Mohammad Razali yang merupakan bekas ahli DAP mengenai dakwaan penerimaan dana berjumlah RM1.2 billion yang mereka terima dari pihak Zionis. DAP yang masih enggan mengambil tindakan terhadap dakwaan Razali mungkin cuba melindungi sumber dana dengan membantu PAN dari segi kewangan dan PRK merupakan antara jalan mudah DAP meyorokkan kesahihan dakwaan tersebut.

PAN yang kini menjadi 'Keldai DAP' dalam memecah undi kaum Melayu pula sanggup melakukan apa sahaja asalkan kantung mereka di penuhi dengan helaian kertas bernilai. Malah mereka mampu memberi saingan kuat jika segala perbelanjaan mereka diuruskan oleh DAP secara rahsia.

Beranikah PAN mendedahkan sumber kewangan mereka kepada umum bagi membuktikan mereka tidak menerima sebahagian daripada DANA DAP bernilai RM1.2 billion dari Israel? PAN yang mahu menebus kekalahan memalukan mereka di PRN Sarawak sudah pastinya akan berusaha sehabis upaya untuk membenamkan pengaruh PAS dan membuktikan mereka juga mampu memberi 'Janji Manis' PAS yang memperjuangkan penubuhan negara Islam.