Sunday, 8 January 2017

PPBM TERUS ALAMI KONTROVERSI - 'BUTANG KUNCI' SUDAH DI TEKAN ANINA?

.
ANINA SAH TIDAK LAGI BERGELAR KETUA SRIKANDI PPBM - MUNGKINKAH 'BUTANG KUNCI' AKAN DI TEKAN?


Pergeseran dalaman Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dikatakan semakin melarat hingga memaksa Penasihat PPBM, Mahathir  Mohamad mengeluarkan kenyataan mengenai kedudukan bekas Ketua Srikandi mereka Anina Saadudin yang terpalit dengan skandal salah laku seks seperti yang tersebar dalam media sosial.

Mahathir terpaksa meminta Anina 'menutup mulut' mengenai pergelutan parti itu yang di lihat semakin menggusarkan ahli mereka sendiri kerana menghadapi pelbagai masalah sejak awal penubuhan hingga hari ini. Beliau yang mahu Anina melupakan perselisihan dalaman berkaitan kedudukannya selaku bekas ketua sayap pari itu sebaliknya mahu mencotohi dirinya sendiri yang pernah di pecat dari Umno ketika zaman Tunku Abdul Rahman tetapi jelas Mahathir tidak berani mengakui sebab mengapa beliau di usir dari Umno ketika itu.


Walau Mahathir mahu Anina mencontohi dirinya yang tetap menjadi Presiden Umno dari 1981 hingga 2003 walau pernah di pecat tetapi kes Anina sangat berbeza dengan dirinya. Sejarah apabila Dato Harun Idris membawa Mahathir bertemu semula Tun Abdul Razak serta memujuk supaya Mahathir di terima semula menyertai Umno kemas tersimpan dalam lipatan sejarah Umno sendiri. Selepas di pecat dari Umno, Mahathir menyerang kepimpinan Tunku dan beliau sebenarnya khuatir Anina akan melakukan perkara yang sama serta membongkar rahsia 'besar' dalam PPBM kepada umum hingga merosakkan reputasinya sebagai penasihat parti hingga menjejaskan perancangannya selama ini.

Anina yang turut menyatakan tidak takut kepada sesiapa dalam PPBM serta memberi amaran sanggup menyerang Mukhriz jika beliau cuba menghalang kemahuannya. Audio kenyataan Anina turut tersebar dalam media sosial dan ini sebenarnya 'kunci' kepada beberapa perkara rahsia yang tidak diketahui umum mengenai perancangan sebenar PPBM.


Cuba menutup kisah salah laku seks Anina, Mahathir sebaliknya menyatakan Anina di 'pecat' kerana tidak menunjukkan prestasi seperti yang diharapkan sejak penubuhan parti tersebut. Adakah PPBM cuba mengalih perhatian kisah Anina dengan mengatakan beliau tidak mencapai kemahuan Mahathir atau sebenarnya telah merasakan kerugian pelaburan yang diberikan kepada Srikandi selama berada di bawah penguasaan Anina? Anina yang pernah menyatakan akan menekan 'Butang Kunci' jika terus di asak kepimpinan PPBM bagaimanapun masih belum berbuat demikian walau ada kekecohan mengenai penyebaran foto mirip Ketua Armada Syed Saddiq yang dikatakan berkelakuan tidak senonoh di dalam sebuah pusat hiburan. Secara kebetulan penyebaran foto mirip Syed Saddiq berlaku sehari selepas Anina memberi 'amaran' kepada pimpinan PPBM. Adakah ini bermakna Mahathir selaku penasihat PPBM telah tunduk kepada kehendak Anina dan Muhyiddin pula selaku Presiden PPBM hanya menurut apa sahaja kata kata Mahathir?

Muhyiddin yang baru pulang dari percutian bagaimanapun menafikan wujud konflik serius dalam parti tersebut tetapi perlakuan sebenar yang rakyat nampak sangat bertentangan dengan apa yang cuba diselindungkan PPBM. Ahli Parlimen Pagoh itu menyatakan semua kisah Anina merupakan salah faham yang telah di anggap selesai kerana Anina masih lagi Ahli Majlis Tertinggi PPBM dan mahu Anina memutuskan samada mahu terus berjuang bersama mereka atau meninggalkan parti demi kebaikan bersama.


“When we started the party, we asked her to lead and put Srikandi into motion. But there was no official decision when it comes to the post of Srikandi chief.

“What happened was, maybe for some reason, Anina didn’t achieve the target. So the party decided not to appoint her to that post.


Benarkah khabar yang mengatakan Mahathir memberi sejumlah amaun kepada Anina bagi tidak terus menekan 'kunci' demi menyelamatkan kedudukan Mukhriz setelah dikhabarkan ada ura ura akan berlaku penentangan terhadap Mukhriz dari penyokong tegar Anina? 


Mengapa Muhyiddin kelihatan menunggu Mahthir bersuara terlebih dahulu sebelum beliau selaku Presiden PPBM menyelasaikan isu ini? Adakah Muhyiddin hanya sebagai 'batu loncatan' kepada perancangan Mahathir yang mahu meletakkan Mukhriz pada kedudukan yang selesa dan bersedia menjadi 'Perdana Menteri' jika gabungan PPBM dan Pakatan Harapan berjaya merampas Putrajaya? Harus di ingat PPBM masih baru dalam arus politik perdana dan Pakatan masih belum memberi bayangan pengagihan kerusi yang membolehkan Mukhriz layak menjadi 'Perdana Menteri' dan ini pastinya menggusarkan Mahathir serta seluruh parti jika Anina tidak segera dimatikan karier serta pengaruhnya dalam PPBM.


Adakah Anina akan terus menjadi ancaman kepada PPBM seandainya beliau meneruskan hajatnya menekan 'butang kunci' yang berada di tangannya jika memilih untuk menentang arus? Konflik dalaman PPBM ini semakin menarik apabila tersebar pula foto anak lelaki Mahathir yang berkelakuan 'luar tabie' apabila mempunyai 'teman wanita' berfizikal lelaki. Adakah ini salah satu 'kunci' yang dimaksudkan oleh mantan Ketua Srikandi dari Langkawi itu?

No comments:

Post a Comment