Friday, 6 January 2017

TANGGANG MODEN MASIH WUJUD - AZMIN DI BIDAS ADIKNYA SENDIRI

Dalam kehidupan sebagai anak kita pastinya akan mementingkan ibu bapa sebelum mereka 'pergi' selamanya. Ikatan antara Ibu dan anak merupakan ikatan yang sangat tinggi nilainya kerana selama 9 bulan Ibu membawa janin di dalam perut dan bayi tersebut makan apa sahaja yang di jamah ibunya selama berada dalam kandungan. Hubungan kuat ini tidak terhenti walau selepas dilahirkan dengan mempertaruhkan nyawa bagi memastikan bayi selamat dan sebagai anak pengorbanan ini tidak ternilai dengan wang ringgit atau pun harta.

Namun demikian bukan semua anak akan mengutamakan kedua Ibu Bapa seperti mitos Si Tanggang yang membuang ibunya selepas menjadi terkenal dan berkuasa. Kisah mitos ini seakan menjadi realiti di masa sekarang dan telah ramai ibu bapa yang menghadapi masalah Si Tanggang.

Azmin Ali merupakan seorang ahli politik yang boleh dikatakan berjaya dengan kedudukannya sekarang sebagai Menteri Besar Selangor. Beliau mempunyai kuasa mentadbir Selangor dan boleh dikatakan pengaruhnya meluas bukan sahaja dalam Selangor tetapi seluruh negara yang 'terpesona' dengan ucapan serta tohmahan yang sering beliau lemparkan terhadap kerajaan BN.

Begitupun berkuasa dan berpengaruh kehidupan beliau sebagai anak kepada seorang ibu tidaklah seperti kisah Bangsawan yang prihatin kepada Ibu Bapa. Ummi Hafilda telah menaikmuat status dalam facebook peribadinya bercerita memgenai kepincangan Azmin serta kelalaian beliau kepada ibunya sendiri.

Dalam kenyataan Ummi, beliau secara jelas mengkritik abangnya yang lebih mengejar sambutan Tahun Baru di London dan mengabaikan kebajikan ibunya sendiri malah Ummni menjelaskan segala yang beliau lakukan demi keselesaan ibunya. Turut mempertikaikan sifat tanggunjawab Azmin, Ummi tanpa berselindung bercerita akan sikap Azmin yang sering berlakon di hadapan rakyat dan hidup berpura pura.

Biarlah mereka yang bergelar anak menilai sejauh mana kebenaran cerita Ummi Hafilda yang menggambarkan abangnya sebagai seorang Tanggang Moden. Apa yang mampu kita lakukan adalah mendoakan agar ibu Ummi Hafilda disembuhkan walau tidak seperti sediakala tetapi lebih selesa dari keadaan sekarang.