Tuesday, 14 February 2017

KLIP VIDEO SANUSI KATA MELAYU BANGSAT - SANUSI JADI 'ANJING' SALAK BUKIT?

"MELAYU SEKARANG ADALAH BANGSA BANGSAT JADI KENA MENGAKU MELAYU YANG SOKONG DEKLARASI BARU TIDAK JADI BANGSAT" - SANUSI JUNID


Bekas Menteri Besar Kedah semasa zaman Mahathir memerintah, Sanusi Junid mendakwa Bangsa Melayu yang ada sekarang merupakan satu Bangsa Bangsat kerana masih menyokong kerajaan yang di pimpin oleh Barisan Nasional. Dakwaan mantan 'Menteri Gila Tanam Padi Atas Bumbung' itu mengeluarkan kenyataan menghina sesiapa sahaja dari kaum Melayu yang masih memberikan sokongan kepada Presiden Umno Dato Sri Hj Mohd Najib Tun Abdul Razak ketika di tanya oleh wartawan dalam satu rakaman klip video.

Tonton Video tersebut di SINI

Sebagai seorang yang pernah berada dalam Umno hampir berpuluh tahun, Sanusi di kecam netizen kerana kenyataan beliau telah membuka satu lembaran baru dalam politik Malaysia.Politik kebencian yang diwujudkan oleh kepimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) ini sinonim dengan cara sebuah lagi parti yang menjadi sekutu kuat mereka buat masa sekarang iaitu DAP. Ternyata hasil kerjasama dua parti yang membenci Umno ini semakin serasi mengelirukan rakyat demi kepentingan parti masing masing. 

Sanusi yang juga pernah menjadi ADUN Kuah ketika berkhidmat dalam Barisan Nasional berkata semua ini terjadi kerana Melayu tidak menyokong deklarasi rakyat yang diilhamkan Mahathir bersama Pakatan Harapan untuk menjatuhkan Najib menggunakan budi bicara Yang DiPertuan Agung. Deklarasi rakyat yang cuba mengumpulkan sejuta tandatangan sebagai petisyen bantahan serta mendesak YDPA melucutkan jawatan Najib bagaimanapun di landa kontroversi hingga membawa kepada kegagalan deklarasi itu sendiri.


Penipuan mengenai pengumpulan tandatangan tersebut terbongkar apabila seorang pemuda tampil mendakwa beliau dijanjikan upah oleh seorang pemain siber bernama 'Ratu Naga' yang diketahui sebagai penyokong kuat Mahathir, bagaimanapun PKR menjadi pilihan 'Ratu Naga' setelah dikatakan kecewa dengan Mahathir yang tidak memberikan apa yang telah 'dijanjikan' sebagai ganjaran mengumpul tandatangan.

Bekas Menteri Pertanian itu yang pernah membuat cadangan 'bodoh' ketika menjadi menteri kabinet Mahathir apabila meminta petani menanam padi di atas bumbung atas alasan yang tidak logik akal cuba menjadi 'hero' kepada kaum Melayu yang merupakan kuasa terbesar dalam pola undian apabila tibanya pilihanraya umum. Politik apakah yang cuba disampaikan Sanusi dengan kenyataan begitu? Adakah beliau mahu memberi gambaran PPBM adalah parti serba 'MAKSUM' kerana diterajui Mahathir yang kini terpalit dengan pembongkaran skandal Forex dan skandal BMF? Malah sekutu kuat beliau ketika ini, Lim Kit Siang sendiri pernah menulis dua buah buku menceritakan pembabitan Mahathir dalam kedua dua skandal yang hampir merobohkan ekonomi Malaysia waktu itu.

Adakah Sanusi sudah merelakan dirinya menjadi 'ANJING' suruhan yang akan menyalak apabila tuan anjing memerintahkan berbuat demikian bagi menarik perhatian rakyat? Sanusi wajar memikirkan kembali kenyataannya terhadap tuduhan beliau kepada kaum Melayu yang digelarnya sebagai 'BANGSAT".

"di dunia sekarang ini bangsa Melayu inilah bangsa paling bangsat kerana kita mendukung kerajaan rasuah" -Sanusi Junid

"kalau you cakap Melayu saja air muka you jatuh, la ni bangsa kita dah jadi bangsa Bangsat" - Sabusi Junid

Adakh ini cara PPBM menarik perhatian pengundi agar menyokong mereka? Jika inilah caranya maka tidak hairanlah PPBM akan di tolek pengundi Melayu sekaligus meletakkan maruah PPBM hanyalah sebagai 'KELDAI SURUHAN' dalam pakatan Harapan kelak.