Wednesday, 15 February 2017

PENIPUAN PINJAMAN TEKUN WAJAR DI SIASAT SPRM - ADIK BEKAS EXCO PERAK TERBABIT?

DAKWAAN PENIPUAN HAMIZURA BERKAITAN TEKUN PATUT DI SIASAT SPRM, KKM JUGA PATUT SAMAN KERANA FITNAH JAHAT MENGENAI UBAT TIRUAN YANG DIBEKALKAN KKM KEPADA PESAKIT


Semalam heboh dalam media sosial seorang adik bekas Exco Perak dikatakan memeras peniaga yang meminjam dana dari TEKUN. Satu komen dari seorang yang menggunakan nama Kassim Masdor menggambarkan penipuan serta kaedah 'kuku besi' wujud terhadap peserta yang membuat pinjaman melalui individu bernama Hamizura Osman yang merupakan adik kepada Dato Hamidah Osman (Ahli Majlis Tertinggi PPBM).

Kassim mendakwa penipuan oleh Hamizura Osman berlaku kepada ramai peserta TEKUN yang mendapatkan pinjaman untuk memulakan perniagaan putu bambu milik syarikat Putu McBamboo kepunyaan Hamizura. Dalam dakwaan tersebut secara jelas Kassim menamakan Hamizura adalah individu yang memotong pinjaman sebanyak RM3,000.00 dari nilai penuh pinjaman RM6,000.00 yang di pohon peserta.

Penipuan tersebut berlaku kerana waktu itu Hamidah Osman merupakan Pengerusi TEKUN yang bertanggungjawab dan kesempatan ini di ambil oleh Hamizura untuk kepentingan peribadinya. Bukan beliau sahaja yang di dakwa Kassim malah suami Hamizura turut dikaitkan sebagai menipu peserta yang memperolehi pinjaman TEKUN. Adakah benar dakwaan Kassim Masdor ini? Adakah Hamizura secara terang terang menggunakan kedudukan kakaknya yang mempunyai pengaruh untuk membuat keuntungan peribadi? Mungkin jika Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) menyiasat kebenaran dakwaan Kassim Masdor akan membuka lembaran baru mengenai 'penggelapan wang dana' TEKUN yang berlaku ketika Hamidah Osman memegang kuasa sebagai Pengerusi.

Hamizura Osman seharusnya tampil untuk menjelaskan dakwaan Kassim Masdor beserta bukti penafian dakwaan bagi membersihkan nama dan intergriti kakaknya. Tetapi adakah Hamizura cukup berani berbuat demikian selepas Dato Hamidah menerima padah apabila kalah dalam kes saman di Mahkamah? Benarkah wujud 'komplot' terancang Hamizura untuk mengenakan peserta TEKUN yang memohon pinjaman melalui beliau? Jika di lihat dari komen Kassim Masdor, beliau turut menyatakan sikap 'kuku besi' Hamizura yang mengarahkan peserta TEKUN di bawah kendaliannya mendapat bekalan bahan mentah dari beliau sahaja dan tidak boleh membelinya dari orang lain. 

Hamizura sebelum itu secara sengaja mencipta kontroversi dalam komennya mengenai bekalan ubat dari Hospital Kerajaan yang didakwanya sebagai ubat tiruan. Kenyataan Hamizura di kecam netizen yang rata rata marah dengan kenyataan berbaur hasutan serta menjatuhkan intergriti Kementerian Kesihatan  Malaysia (KKM) demi kepentingan politik PPBM. Mungkin bagi Hamizura, semua yang dilakukannya 'benar' tetapi harus di ingat bahawa dia tidak mempunyai kelulusan perubatan bagi membolehkannya mengulas mengenai ubatan KKM yang dibekalkan kepada rakyat yang memerlukan rawatan dari hospital kerajaan.
Berikut adalah tulisan dari DoktorAbdul Rahman Kadir mengenai dakwaan Hamizura Osman.

#KKM_GUNA_UBAT_TIRUAN_KERANA......Habis la...

Ada minah kata Malaysia takde duit dan pakai ubat tiruan. Dah nak bangkrap katanya. 

Ubat generic kononnya ubat tiruan. 

Ubat original bagus sebab mahal, ubat generic tak bagus sebab murah kononnya. 

Ubat generic ni bukan barang tiruan macam jam tangan Petaling Street hoccay. Juga bukan macam gelang Zhulian atau bag tangan LV atau Gucci tiruan yang hanpa eksyen pakai pi kenduri kawin tu. 😂

Ia adalah ubat yang mempunyai struktur kimia yang sama dengan ubat asal dan telah terbukti mempunyai kesan bioequivalent yang sama, selamat dan berkesan. Barulah ia boleh memasuki pasaran. 

Jadi kenapa ubat original mahal dan ubat generic murah? Mesti ada yg special kan? 

Salah! Ubat original atau inovator product ini adalah ubat yang mula2 dihasilkan oleh syarikat farmasi gergasi. 

Mencipta satu ubat baru bukan kerja mudah dan murah. Mereka perlu melakukan R&D berbelas tahun lamanya (biasanya hingga 15 tahun), melakukan pelbagai ujikaji kecil hingga bertaraf raksasa hingga akhirnya terbukti ia selamat utk dipasarkan dan digunakan oleh manusia. 

Mencipta ubat baru seperti ini boleh menelan kos hingga berbillion2 dollar sebelum ia boleh mula dijual di pasaran utk kegunaan manusia. 

Jadi, usaha syarikat farmasi ini dihargai dengan mereka diberika hak patent selama beberapa tahun. Mereka saja boleh menjual ubat tersebut tanpa persaingan lain bagi membolehkan mereka balik modal dan mendapat keuntungan. 

Hak ini dipelihara dan dijaga oleh World Trade Organization bagi memastikan syarikat2 farmasi gergasi ini terus melakukan R&D bagi mencipta ubat2 baru. 

Bayangkan berbelanja hingga berbillion dollar dan akhirnya tidak untung dan tidak balik modal. Saintis gila mana yang akan mencipta ubat2an baru? Modal tarak. 

Jadi semua akan menunggu hingga hak patent ini habis. Dalam tempoh ini syarikat2 penghasil ubat generik akan mengkaji habis2an komposisi ubat asal ini dan akan replicate ubat ini. 

Habis saja patent, mereka dibenarkan jual ubat generik ini yang harganya jauh lebih murah namun ia sama dari segi efektif dan tahap keselamatan. 

Kenapa boleh jual murah? Sebab mereka tak terlibat dalam membuat R&D besar2an MENCIPTA UBAT seperti proses yg perlu dilalui ubat asal. 

Jadi amat kelakar apabila ada yang kata negara nak bangkrap dan oleh itu, kita pakai ubat generik. 

US yang merupakan negara pencipta ubat2 original dengan syarikat2 farmasi gergasi bersemadi di sana juga mempunyai hampir 89% ubat generik di dalam pasaran mereka. 

US nak melingkup juga la tu. 🤣

Penggunaan ubat generik di Malaysia bukanlah baru. Ia telah berlaku sejak zaman Tun memerintah lagi. Ia adalah amalan biasa dan sah di seluruh dunia. 

Kalau tak percaya, cuba check ubat2 yang Atok ambil dari IJN. Banyak ubat yang generik dah tu...

Atok masih sihat dan umur panjang. 

IJN ni bukan hospital kucing kurap. 

IJN ni adalah salah sebuah JCI accredited hospital di negara kita. Kira taraf dunia la.By the way...akreditasi JCI ini diperolehi pada zaman DS Najib. Kena sebut sebab takut ada orang lain claim kredit.