Wednesday, 16 September 2015

916 Bukan Himpunan Rasis..Rakyat Tidak Gusar.

16September2015
Himpunan Rakyat Bersatu akan dilakukan di Kuala Lumpur.Walau ada pihak yang tidak senang dengan perhimpunan ini namun ianya mendapat kebenaran dan permit dari pihak berkuasa.

Gabungan NGO NGO Melayu berjaya membangkitkan semangat Nasional dalam jiwa rakyat dan ini sesuatu yang positif.Bukan mudah untuk merealisasikan dibalik seruan yang mencemuh himpunan ini dari berlaku.
Juga tidak kurang PDRM dituduh sebagai berat sebelah oleh penganjur Bersih4.0 ,NGO NGO Bumiputera bertegas ini bukanlah himpunan rasis.

Beberapa perkara perlu dipatuhi oleh NGO tersebut disamping memastikan tiada provokasi atau laungan berbaur hasutan dilakukan semasa perhimpunan tersebut.Dalam memganjurkan himpunan ini pihak NGO juga bersetuju untuk berhimpun ditapak yang pihak DBKL sediakan iaitu Padang Merbuk.

Tidak timbul dakwaan Bersih bahawa himpunan ini sebagai berat sebelah keran atas persetujuan semua NGO terbabit maka semua yang terlibat akan berkumpul ditempat khas.Cuma perarakan itu bermula dari sekitar Kuala Lumpur.

Sehubungan itu PDRM dengan kerjasama DBKL akan menutup jalan tertentu untuk memberi laluan kepada rakyat meraikan Hari Malaysia disamping berhimpun untuk menyatakan sokongan kepada Kerajaan.Walau ada notis penutupan premis tertentu oleh peniaga ini sebenarnya tidak melunturkan semangat rakyat untuk berhimpun dan menghargai keamanan yang telah Malaysia kecapi selama ini.

Kepada mereka yang terbabit esok secara langsung atau tidak langsung adalah diharapkan mematuhi arahan pihak berkuasa dan tidak melakukan sebarang provokasi dan hasutan melampau.Kita raikan Hari Malaysia dengan penuh makna dan tunjukkan kesopanan yang tinggi.
Selamat Hari Malaysia buat semua Rakyat Malaysia.