Monday, 14 September 2015

PAN Hanya Keldai Dap?

Parti Amanah Negara menjadi parti serpihan Pas yang berevolusi kearah sekularisme.Parti yang diasaskan oleh Mat Sabu ini dilihat menjadi saingan buat bekas pengikut Pas yang selama ini memang mahukan satu bentuk politik baru.

Namun disebalik penubuhan PAN banyak kontroversi melanda.Antaranya sumpah bai'ah yang melibatkan perceraian dilakukan seandainya bertukar parti.

Perlukah parti PAN untuk mewarnai politik negara?Pasti mereka yang suka meneroka warna warni politik akan mempertahankan PAN.Pihak mana yang akan mendapat "politic mileage" dari PAN.

Dap adalah parti yang mengalu alukan penubuhan PAN.Dari segi sokongan dalam PRU pastinya akan jadi laba untuk DAP raih dari PAN.Matlamat utama PAN adalah pengundi Melayu Pas yang keliru pihak mana yang perlu disokong.

Walau PAN disokong oleh puak sekular Pas yang melompat parti tapi adakah pengundi akan memihak kepada parti Mat Sabu ini.Penulis berpendapat PAN sebenarnya hanya 
mekanisme Dap dalam memperalatkan pengundi Melayu untuk PRU.

Pas pasti tidak akan memberi laluan mudah untuk PAN mempengaruhi ahli mereka.Adakah Hj Hadi selaku Presiden Pas punyai strategi untuk melumpuhkan pengaruh Mat Sabu didalam Pas.Apa pula pandangan Majlis Syura Pas terhadap sumpah bai'ah ahli Pas yang melompat parti.

Pastinya PRU akan datang meriah apabila Pas bersaing dengan PKR,Dap,PAN dalam Pakatan Rakyat.Barisan Nasional perlu memastikan percaturan yang berbaloi bila tiba masa menamakan calon untuk setiap kawasan yang ditandingi.

PAN akan terus menjadi keldai tunggangan Dap
dalam memastikan pecahan pengundi Melayu.Pas dan Umno perlu memandang serius
perkara ini demi survival politik parti masing masing.