Wednesday, 14 December 2016

PENJAWAT AWAM MAKIN BERANI MENGHINA - KAIT PROTOKOL ISTANA DENGAN POLITIK

Kebelakangan ini medium media sosial sering menjadi tempat luahan dan medan menghina pemimpin oleh netizen serta penjawat awam. Jika minggu lepas Marina Mahathir berjaya menghasut rakyat dan menyalahkan kerajaan persekutuan dan Istana Negara kerana membatalkan jemputan kepada penasihat PPBM, kali ini ada kalangan penjawat awam dan penggiat facebook cuba memperlekehkan protokol dalam Majlis Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agung.

Satu entri facebook yang dinaikmuat oleh individu bernama Nik Azmi Bin Nik Mustapa yang dipercayai seorang anggota Polis DiRaja Malaysia bertugas di Balai Sentul telah mencetus pelbagai tandatanya. Beliau mempertikaikan protokol YDPA semasa keluar dari kenderaan rasmi semasa tiba di Parlimen. Dalam petikan entri facebook Nik Azmi beliau cuba menggambarkan YDPA tidak suka kepada Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri dan mengambil keputusan keluar dari sebelah lain kenderaan tersebut.

Benarkah Nik Azmi anggota PDRM? Jika benar, entri beliau hanya mengundang pandangan buruk rakyat terhadap hubingan YDPA dan PM serta kabinet kerajaan Malaysia.

Maklum bahawa penjawat awam mempunyai akujanji yang perlu mereka patuhi, tidakkah tindakan sebegini melanggar mana mana etika penjawat awam? Lebih lagi sebagai anggota PDRM, Nik Azmi sepatutnya lebih maklum mengenai sumpah setia kepada pemimpin dan YDPA.

Jika benar Nik Azmi membuat entri tersebut, wajar sekali beliau di panggil oleh pihak PDRM menjelaskan niat serta tujuannya berbuat demikian kerana ini boleh menjatuhkan intergriti pasukan PDRM keseluruhannya. Moga Ketua Polis Negara memandang serius sebarang perbuatan anggota PDRM yang bertentangan dengan sumpah setia yang mereka lafazkan ketika menerima tugas dan tauliah.